Stolt

STOLT

En moderne fortælling om folkedragter

Velkommen til en moderne fortælling om folke- og egnsdragter. I udstillingen STOLT kan publikum gå på opdagelse blandt 21 nutidige folkedragter skabt af designeren Nicholas Nybro. Overdådige, smukke, humoristiske, særprægede og tankevækkende dragter, der rummer fortællinger om hver egns identitet, diversitet, miljø, ånd og tilhørsforhold.

UDSTILLING

Designmusem Danmark

5. oktober 2023 — 3. marts 2024

I sine folkelige modedragter leger Nybro med symboler og formsprog og sprænger grænserne for, hvad vi opfatter som hverdagstøj, festtøj, arbejdstøj og udklædning. Farver, materialer og snit folder sig ud i en hæsblæsende mangfoldighed.

Amager, Nørrebro, Strynø, Ærø, Fanø, Sønderborg, Randers, Aalborg, Hirtshals, Højer, Esbjerg, Billund, Herning, Aarhus, Vollsmose, Nykøbing Falster, Roskilde, Svanholm, Christiania, Valby og Tisvilde. Iført sin leopardjakke er Nicholas Nybro draget ud i det danske land i sin undersøgelse af vores forhold til tøj og status i forskellige egne af Danmark. På sin researchrejse gennem landet har Nybro taget temperaturen på den danske folkeånd og er dykket ned i lokales relation til deres hjemstavn. I hele processen er lokale borgere og museer inddraget, hvilket har skabt et tydeligt aftryk og særpræg på designet af dragterne.

Dunjakke og sørgedragt i ét

Inspirationen til eksempelvis Amager-dragten fandt Nicholas Nybro både i nutidens brokvarter og Amagers oprindelige folkedragter – særligt den bemærkelsesværdige sørgedragt kaldet jøben.

Nybro ønskede at skabe en dragt, der trak på den historiske sørgedragt, kombineret med nutidens store, sorte dunjakke, som han bemærkede i bybilledet på Amagerbrogade en kold februardag. 

Sørgedragten var karakteriseret ved, at man tog skørtet op over hovedet og derved skabte en cocoon-lignende form i plisseret uld. Den form tog designeren udgangspunkt i og udformede dragten med voluminøse stofbaner, der både får dragten til at ligne en dunjakke og samtidig refererer til det plisserede skørt.

En folkedragt i forvandling

I sin research til udstillingen STOLT fandt Nicholas Nybro ud af, at tidligere tiders folke- og egnsdragter ofte ændrede udtryk efter smag og behag og tidens tendenser og dermed i højere grad kunne ses som folkelige modedragter end som uforanderlige folkedragter. Nybros kollektion af moderne folkedragter står som en stærk historiefortælling, der afspejler et farverigt og mangfoldigt Danmark anno 2023. En fortælling der, på tværs af geografiske og lokale forskelligheder, viser en stolthed over hvor vi kommer fra, og hvor vi hører til.

Bogen

I bogen deler Nybro sine tanker og refleksioner og den designproces, der har ført til de færdige værker. Han giver derved et unikt indblik i, hvordan han har fundet inspiration i nærmiljøet og formået at omsætte den til kunstneriske udtryk. Bogen byder ikke kun på ord, men også på et utal af visuelle oplevelser, idet de subtile nuancer, detaljerne og essensen af hvert enkelt værk er rigt dokumenteret gennem Thomas Catos fotos.

Udgivet ved MUUSMANN forlag 2023

Køb bogen

Skolemateriale

Med udgangspunkt i det sociale designprojekt, hvor designet af 21 nye egnsdragter sætter fokus på lokal identitet flere steder i Danmark, skal I igennem forskellige designprocesser arbejde med en egnsdragt til den egn, I kommer fra.

Skolematerialet er tilgængeligt på dansk og er udviklet og udgivet i samarbejde med Alinea.

Læs om skolematerialet

STOLT er støttet af:

Statens Kunstfond
Beckett-Fonden
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Martha og Paul Kerrn-Jespersens Fond
Ny Carlsberg Fondet

Foto
Thomas Cato